Označovanie alergénov

Niekedy Európska Únia zavedie celkom užitočné nariadenia. Celkom určite je pre nás tomu tak aj v prípade smernice Európskeho Parlamentu o označovaní potravín, ktorá sa pretavila do výnosu Ministerstva Zdravotníctva SR. Hovoríme o predpise, ktorý upravuje označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako aj pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného stravovania. Uvedený predpis prikazuje uviesť pre spotrebiteľa informáciu či a akú zložku obsahuje, ktorá by mohla spôsobiť alergickú reakciu. Potraviny sú rozdelené do 14 tich skupín a každá skupina je číselne označená:

  1. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich, okrem:
    • pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
    • pšeničných maltodextrín
    • jačmenného glukózového sirupu
  2. Kôrovce a výrobky z nich
  3. Vajcia a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich, okrem:
    • rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov
    • rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
  5. Arašidy a výrobky z nich
  6. Sójové zrná a výrobky z nich
  7. Mlieko a výrobky z neho
  8. Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich
  9. Zeler a výrobky z neho
  10. Horčica a výrobky z nej
  11. Sezamové semená a výrobky z nich
  12. Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako So2.
  13. Vlčí bôb a výrobky z neho
  14. Mäkkýše a výrobky z nich

zdroj: "http://www.laktoza.sk/oznacovanie-alergenov-v-restauraciach" dňa:11.12.2014